Crochet: Cupcake



helooo ..it's been a while sangat tak update blog ni..hoho setengah tahun kot..busy sangat lah konon nye kan..

wokey nak citer pasal crochet cupcake..actually dah lama sangat buat cupcake ni and cupcake ni antara projek terawal yang aku buat waktu mula-mula berjinak ngan dunia crochet ni..

bila godek2 balik folder gambar baru perasan aku tak penah post pasal this project and yang sedihnyer aku dah tak simpan pattern yang aku gune untuk buat this cupcake..so aku share process nak buat jer k.. tapi pattern nye pun simple je..kalo tau cane nak crochet dalam bentuk bulat confirm bole buat punyer ^^..



This cupcake is not sebarang cupcake ok..hee sebenarnya cupcake ni  project recycle  bekas moisturizer  yang dah kosong.. sayang nak buang so aku guna bekas ni untuk letak butang and manik..tapi macam bosan la plak kan tengok bekas ni plain je..so aku pun bagi makeover ckit..hoho




Step 1: aku buat bahagian bawah cupcake dulu..caranya korang crochet kan bentuk bulat sampai sama besar dengan tapak bekas..then bile dah sama besar repeat crochet tu sampai sama tinggi dengan bekas macam kat dalam gambar..



Step 2: Then aku attachkan butang yang memainkan peranan as mata cupcake..hee..nak jahit boleh nak gam je pun bole..kemudian baru aku embroid kan senyuman kat tengah2 2 butang tadi guna yarn hitam..


Step 3: Dah selesai bahagian bawah cupcake, baru aku start buat bahgian atas cupcake.. yang ni  lebih kurang macam buat bahagian bawah gak..crochet kan bentuk bulat sampai sama besar dengan penutup bekas..dah sama besar repeat je crochet tu sampai tinggi yang anda suke..hoho.. Lepas tu bolehla buat macam bunga2 ckit kat tepi..


Step 4:
1. Masukkan polyfiber secukupnye supaya bahagian atas cupcake tu terisi..kalo tak nanti cupcake tu kempis je macam kek tak jadi..hee..
2. Letak gam kat tepi penutup bekas.
3. Kemudian letakkan penutup bekas tu kat bahagian atas cupcake tu..macam dalam gambar..hee susah lak nk terangkan dalam bentuk ayat..
4. Then secure kan dengan sepit baju..biarkan dalam 15 min- 30 min..


BEFORE
AFTER

 Done ^^..bekas kosong yang plain dan boring tadi dah transform jadi cupcake yg comel..bolelah letak butang, manik , kerosang kat dalam bekas ni..beside that bahagian atas cupcake tu bole digunakan untuk cucuk jarum peniti or jarum jahit..so xdela kalut nak cari jarum kan dikala memerlukan..hoho..Kalo nak comel lagi bole tambah blusher kat cupcake ni gune felt pink..

Anyway my shop HIMEGURUMI SHOP is now back to business after the long hiatus..sebarang pertanyaan dan order bolehla message kat page tu k ^^

Thanks for reading ^^



12 comments:

  1. wahh comelnya..
    sy tak pndai crochet ni, nampak macam susah je..
    hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu ^^..xdela ssh sgt pn sbnrye..sy pn belaja sendiri je kat internet ^^

      Delete
  2. love it! will be coming back for more...

    ReplyDelete
  3. hohh..comelnyeee!!!kalau free singgahla ke blog noly ye
    www.nolyanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Jom visit & follow blog saya di http://mommysuci.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

 
Copyright © HIMEGURUMI | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in