Amigurumi : Onigiri







Projek  minggu ni buat Onigiri aka nasi kepal..nyum nyum..hee bukan buat makanan tapi buat amigurumi onigiri..

Apakah itu amigurumi? hee
menurut pak cik wiki : 

-->
Japanese art of knitting or crocheting small stuffed animals and anthropomorphic creatures. The word is derived from a combination of the Japanese words ami, meaning crocheted or knitted, and nuigurumi, meaning stuffed doll.
source: wikipedia


aku mula berkecimpung dlm dunia crochet and amigurumi baru dalam sebulan..hee.. belajar dari blog2 and youtube je..mula2 mcm pening2 gak sebab tak faham camane nak baca pattern..tp dgn usaha gigih dan tanpa mengenal penat lelah  (ayat tak bole blah)  akhirnye bolela wat crochet & amigurumi yang simple2.

Ok back to nasi kepal..aku buat onigiri ni ikut pattern by blog handmade kitty..byk2 pattern onigiri yg mr google cri pattern ni yang paling cute..bole click kat SINI  kalo nk tgk pattern..

Bahan2 yang digunakan:

hitam for nori aka seaweed
brad for mata onigiri





atashi guna hook 5 untuk buat onigiri


 process:
This is how it look like when corcheting until round 13
 Perasan tak ada pin2 kat atas..pin tu aku gunakan as stich marker..

Then attach black brad untuk mata onigiri pastu baru stuff fiber fill.

Dah siap badan onigiri..

nori pun dah siap

Sebelum attach nori sy wat mulut & eyelashes guna benang hitam.

Done ^^
Attachkan nori pastu bolehla apply blusher kat onigiri supaya nampak blush blush gitu..comei jer..hee..kalo nk hasil lebih baik utk blush tu bole la gune kn fabric paint tp sbb atashi takde aku guna blusher biasa jer..

Sekarang ni aku tgh working on bapa onigiri and baby onigiri..hee..will post about it later..the onigiri family..hee ^^



0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © HIMEGURUMI | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in