Amigurumi: Koala


Let me introduce you with new member of my amigurumi family, Mr Koala ^^
tinggi Mr koala dalam 7 cm..perfect as keychain or bag charm.. duration  buat amigurumi koala dalam 1 hari jugakla..huhu biasala kan masih pangkat beginner lagi dalam dunia amigurumi ni..


Pattern Mr koala ni boleh tengok kat sini kat SINI..
Pattern ni lengkap dengan step by step photo camana nak buat Mr Koala ni..memang sangat membantu..



head and body
Mula-mula macam biasa buat dulu bahagian kepala, iaitu attach eyes pastu embroid hidung and attach telinga kat kepala Mr koala ni..

Lepas dah siapkan bahagian kepala,  atashi attach body kat kepala dulu..Pastu baru attach limbs kat body..



The hardest part adalah ketika buat Mr koala ni adalah part nak wat hidung dia..hee aku memang lemah dalam embroid ni =_=..huhu..memang  kena byk practice lagi ni..

Local Mr Koala with Australian Mr Koala..hee
keychain Koala kat dalam gambar atas ni souvenir daripada supervisor dan supervisor aku..hee..yang koala kelabu kecik tu supervisor industrial training ketika belaja dulu yang bagi dan yang koala cream tu supervisor work training yang bagi.. souvenir wajib beli kalo pegi Australia kan..

wokey sampai kat sini je entry ni ^^
tima kasih sebab sudi baca yer ^^




Amigurumi : Dragon



Pattern amigurumi dragon ni was created by Stephanie of All About Ami. Dia adalah antara pembuat amigurumi kegemaran aku..Semua amigurumi yang dia buat semua comei2 and the best part is she share all the patterns in her blog.. Aku mula-mula belajar cemana nak baca and faham amigurumi pattern pun daripada blog dia gak ^^
Pattern amigurumi dragon boleh dapat kat SINI..


Dah lama teringin nak buat amigurumi dragon ni tapi  tak de bead atau brad yang sesuai untuk mata dragon..Kalo ikut dalam pattern Stephanie guna 7.5 mm safety eyes. Safety eyes ni memang susah nak cari sebab tu aku selalu guna bead or brad tapi tak jumpa pulak bead atau brad saiz 7.5 mm ni..


At last, jumpa jalan penyelesaian..iaitu



SHANK BUTTON



10 mm shank buttons


dapat idea guna Shank Button sebagai alternative lain untuk mata dragon selepas baca kat blog Craft Passion. Aku guna 10 mm shank button.. walaupun besar sikit tapi hasilnya still wokey ^^




 Dragon ni amigurumi yang paling besar aku penah buat
nak tau besar mana?
besar KLCC tau
tak caye?
tengok ni
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



hee...I mean replika mini KLCC..hee..
tinggi dragon ni 11 cm je tapi ni amigurumi paling besar yang aku penah buat




with his friends ^^


Ingat jangan buat dragon ni marah,,nanti jadi macam ni



FIRE !!!
    
hee..

tima kasih sebab sudi baca yer ^^







Amigurumi: Frog pattern



Ni percubaan pertama aku create amigurumi pattern. pattern ni agak simple sebab tak perlu nak buat body sebab this pattern will use the sphere ball as the frog head as well as the frog body.



Materials

   Green yarn
Black yarn    
   Fiberfill
Black beads
Yarn needle
Crochet hook


Abbreviation
R  : Round
sc : single crochet
st : stitch
inc: increase
dec: decrease


Head
Round
Pattern
Total stitches
1
Magic ring (6 sc in ring)
6
2
2sc in each st around
12
3
(Sc 1, 2 sc in next sc)  repeat 6 times
18
4
(Sc 2, 2 sc in next sc)  repeat 6 times
24
5
(Sc 3, 2 sc in next sc)  repeat 6 times
30
6
(Sc 4, 2 sc in next sc)  repeat 6 times
36
7
(Sc 5, 2 sc in next sc)  repeat 6 times
42
8
(Sc 6, 2 sc in next sc)  repeat 6 times
48
9-13
 Sc 48
48
14
(Sc 6, dec 1) repeat 6 times
42
15
(Sc 5, dec 1) repeat 6 times
36
16
(Sc 4, dec 1) repeat 6 times
30
17
(Sc 3, dec 1) repeat 6 times
24
18
(Sc 2, dec 1) repeat 6 times
18
19
(Sc 1, dec 1) repeat 6 times
12
20
(Sc 1, dec 1) repeat 6 times
6

Eyes x 2
Round
Pattern
Total stitches
1
Magic ring (4 sc in ring)
4
2
2sc in each st around
8
3
(Sc 1, 2 sc in next sc)  repeat 4 times
12
4
Sc 12
12

Fasten off & leave a long tail for sewing. Attach the black bead and sew the eyes at the top of the head.


Arms x 2
Round
Pattern
Total stitches
1
Magic ring (6 sc in ring)
6
2
(Sc 1, 2 sc in next sc)  repeat 3 times
9
3
Sc 9
9
4
(Sc 1, dec 1) repeat 3 times
6
5-9
 Sc 6
6

Fasten off & leave a long tail for sewing. Attach and sew it at the both side of the head.


Legs x 2
Round
Pattern
Total stitches
1
Magic ring (6 sc in ring)
6
2
2sc in each st around
12
3
(Sc 3, 2 sc in next sc)  repeat 3 times
15
4
Sc 15
15
5
(Sc 3, dec 1) repeat 3 times
12
6
Sc 12
12
7
(Sc 2, dec 1) repeat 3 times
9
8-10
Sc 9
9

Fasten off & leave a long tail for sewing. Attach and sew it at the both side of the head.



eyes
head/body and eyes


side view

bottom view

I wish you will have fun making this frog with my first amigurumi pattern attempt. ^^


 
Copyright © HIMEGURUMI | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in