Amigurumi : Monster




Akhirnya siap gak amigurumi monster ni..petang tadi baru  berkesempatan kuar untuk beli jarum..Kelmarin ada interview lagi..agak short notice jugakla interview ni sebab petang isnin lepas baru dapat call..so memang kelam kabut nak buat prepareration..huhu




yarn needle

Ni la dia jarum tu..Kali ni aku beli terus 1 packet..dalam tu ada 6 jarum..so ada la back up kan kalo jarum hilang..



Before
This is how it look like before aku jahit  mata and wing monster ni



After
Tadaaa ^^


Mula tak plan pun nak letak horn tapi adik kata monster ni nampak macam lalat..hee..tu yang letak horn supaya kurang nampak kelalatan nyer..hee
Cara untuk buat horn monster ni bole rujuk kat SINI..




side view

close up view of his face



bottom view




Di kesempatan ini, aku ingin mengucapkan selamat menyambut HARI RAYA AIDILADHA untuk umat Islam seluruh dunia ^^







Working in progress Amigurumi


Lepas je temuduga haritu aku terus pegi shopping barang2 untuk buat amigurumi..benang dan crochet hook..hee teruja sangat dapat tambah koleksi benang..

Balik rumah terus ber amigurumi ing dengan tanpa rasa bersalah..hee sebab before temudugamesti rasa macam bersalah jer sebab lebih banyak guna masa untuk ber amigurumi daripada prepare untuk temuduga..tu yang seminggu before temuduga baru berhempas pulas nak baca membaca n hafal menghafal..hee

untuk projek amigurumi ni, nak buatkan untuk adik lelaki aku.dah lama dia  nak minta buat kan amigurumi untuk hp strap dia..pastu dia request taknak lah amigurumi yang comei , dia nak yang ganas ckit..pastu aku try google2 mencari ilham..so at last  decide nak buat monster bulat yang bersayap..


first atashi buatla kepala monster 

kepala



pastu atashi buat mata

mata

pastu wings

wings
pastu bila atashi nak jahit sayap dan mata kat kepala monster tu...


then baru atashi perasan yarn needle  hilang..dahla ada satu jer jarum tu..puas cari tak jumpa..huhu mesti terjatuh kat mana2 aku tak perasan.. so sebab tula title untuk post ni working in progress amigurumi sebab  terpaksa tangguhkan project ni until aku beli yarn needle..huhu..nanti aku post gambar amigurumi ni kalo dah siap ^^

Pengalaman Temuduga SPA

Jumaat lepas aku ada temuduga untuk jawatan Pegawai Hidupan Liar.Ni first time aku dapat temuduga SPA..aku dapat surat temuduga dalam bulan lepas..so ada masa lebih kurang sebulan untuk prepare..untuk preparation, akubanyak baca tentang  PERHILITAN dan  pengalaman2 dan tips temuduga daripada blogger2 lain.

aku sampai kat tempat temuduga tu pukul 6.45 pagi dan akula orang pertama tepacak kat situ..even pejabat tempat temuduga tu pun tak buka lagi..hehe..Kat tempat atashi di temuduga ni ada 4 orang jer candidate so walaupun  datang paling awal, giliran untuk ditemuduga tu ikut urutan alpahabet. aku orang ketiga..

Ada 2 orang interviewer..wakil SPA dan wakil PERHILITAN..atashi expect interviewer ni mesti nampak garang dan menakutkan..tapi sangkaan itu meleset 100%..interviewer aku haritu nampak friendly and siap bole bergurau lagi..cara interviewer tanya soalan pun macam berbual mesra je..

akudi temuduga dalam 20 minit kot..soalan semua direct to the point.. antara soalan2 ditanya adalah:


  •  Apa yang anda faham mengenai PERHILITAN?
  • Apakah kepentingan PERHILITAN?
  • Kenapa hidupan liar ni penting?
  • Bagaimana kamu relatekan projek tahun akhir kamu dengan kepentingan PERHILITAN
  • Last sekali dorang akan suruh kita tanya soalan..
saje nak share pengalaman ditemuduga ni..kot2 berguna untuk orang lain kan..hee..













Crochet : Rose


Benda pertama yang aku buat lepas belajar basic crochet adalah rose..Rose ni antara crochet project yang sesuai untuk beginner sebab pattern nyer pun senang di fahami..ada banyak free rose pattern kat internet. aku guna pattern dari blog Planetjune..HERE



Rose pertama atashi buat ni menggunakan hook 6..so terhasilah rose berdiameter 5 cm..




Dua roses kat atas, atashi guna hook 5..Size diameternya 4.8 cm..Tak jauh beza ngan rose yang guna hook 6..




Roses kat atas ni plak guna hook 1.37 mm..Diameter rose ni almost 3 cm..



round pin

Rose brooch


As what planetjune had mention in her blog..Rose ni versatile kegunaan nyer..Aku gunakan sebagai brooch..senang jer..Jahit jer pin kat belakang rose ni and tadaaa ...Terhasilah brooch rose yang comei ^^

As simple as that, maka bertambahla koleksi brooch korang  ..Simple dan menjimatkan ^^


Add caption



Amigurumi : Onigiri Family


Akhirnya berjaya gak aku siapkan papa onigiri & baby onigiri..

Let me introduce you to Onigiri family

Papa onigiri
Untuk buat papa onigiri ni aku guna pattern dan bahan yg sama yg aku guna untuk onigiri entri yang lepas. Untuk bezakan papa and mama onigiri, aku tambahkan grey bow kat nori papa onigiri..spya nampak mcm tuxedo gitu..hee

Mama onigiri
Ni onigiri sama dalam entri yang lepas tp atashi tambah pink bow..

Baby onigiri


Last but not least... baby onigiri..hee
Untuk baby onigiri ni atashi gunakan pattern yang sama gak tapiguna hook 1.37 mm..sebab tula size baby onigiri ni kecik daripada parent dia..hee.. dan untuk mata , guna bead yang size nya kecik sikit daripada size brad yang digunakan untuk mata papa n mama onigiri..

Papa onigiri & mama onigiri  bench dating ^^

dinner time ^^





Amigurumi : Onigiri







Projek  minggu ni buat Onigiri aka nasi kepal..nyum nyum..hee bukan buat makanan tapi buat amigurumi onigiri..

Apakah itu amigurumi? hee
menurut pak cik wiki : 

-->
Japanese art of knitting or crocheting small stuffed animals and anthropomorphic creatures. The word is derived from a combination of the Japanese words ami, meaning crocheted or knitted, and nuigurumi, meaning stuffed doll.
source: wikipedia


aku mula berkecimpung dlm dunia crochet and amigurumi baru dalam sebulan..hee.. belajar dari blog2 and youtube je..mula2 mcm pening2 gak sebab tak faham camane nak baca pattern..tp dgn usaha gigih dan tanpa mengenal penat lelah  (ayat tak bole blah)  akhirnye bolela wat crochet & amigurumi yang simple2.

Ok back to nasi kepal..aku buat onigiri ni ikut pattern by blog handmade kitty..byk2 pattern onigiri yg mr google cri pattern ni yang paling cute..bole click kat SINI  kalo nk tgk pattern..

Bahan2 yang digunakan:

hitam for nori aka seaweed
brad for mata onigiri





atashi guna hook 5 untuk buat onigiri


 process:
This is how it look like when corcheting until round 13
 Perasan tak ada pin2 kat atas..pin tu aku gunakan as stich marker..

Then attach black brad untuk mata onigiri pastu baru stuff fiber fill.

Dah siap badan onigiri..

nori pun dah siap

Sebelum attach nori sy wat mulut & eyelashes guna benang hitam.

Done ^^
Attachkan nori pastu bolehla apply blusher kat onigiri supaya nampak blush blush gitu..comei jer..hee..kalo nk hasil lebih baik utk blush tu bole la gune kn fabric paint tp sbb atashi takde aku guna blusher biasa jer..

Sekarang ni aku tgh working on bapa onigiri and baby onigiri..hee..will post about it later..the onigiri family..hee ^^



atashi


                                                            HI ^^


hi ..i'm newbie in this blog world ^^

In this blog I would like to share anything about me, thus I decide to choose atashi as my blog name.  Atashi ( あたし) mean me for female in Japanese language..

I'm kind of like doing the girlie stuff such as baking, crocheting, sewing. So I guess, my blog post will be mainly about those thing.. Even though I'm not really good of any of that..hee 



 
Copyright © HIMEGURUMI | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in